Posjet Udruge slijepih Katoličkoj školi u Šibeniku povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

13.10.2023. | Vijesti

U petak, 12. listopada, učenici i nastavnici Katoličke škole u Šibeniku imali su posebnu priliku upoznati se s radom Udruge slijepih povodom Međunarodnog dana bijelog štapa. Ovaj važan dan se obilježava svake godine 15. listopada kako bi se podigla svijest o životu slijepih i slabovidnih osoba i promovirala njihova prava i uključenost u društvo.

Članovi Udruge, zajedno sa svojim videćim pratiteljima, održali su zanimljivo i edukativno predavanje o izazovima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe u svakodnevnom životu. Učenici su imali priliku čuti njihova iskustva, razumjeti različite načine kretanja i snalaženja slijepih i slabovidnih osoba te upoznati se s tehnikama koje im pomažu u svakodnevnom životu.

Predavanje je bilo vrlo interaktivno, a učenici su mogli sudjelovati u različitim aktivnostima koje su imale za cilj simulirati iskustvo slijepe ili slabovidne osobe. Također, imali su priliku postavljati pitanja, izraziti svoje stavove te raspravljati o tome kako učiniti naše društvo inkluzivnim i prilagođenim potrebama slijepih i slabovidnih osoba.

Uz predavanje, članovi Udruge su pripremili i izložbu koja je prikazivala različite pomagala i tehnike koje koriste u svakodnevnom životu. Učenici su mogli vidjeti razne vrste štapova, elektroničke pripomoći te pisala s brajevim pismom.

Posjet Udruge slijepih Katoličkoj školi bio je iznimno inspirativan i poučan. Učenici su stekli dublje razumijevanje o životu i izazovima slijepih i slabovidnih osoba te su se osjećali motivirani i angažirani da pruže podršku i uključe se u promicanje njihovih prava.

Međunarodni dan bijelog štapa nam pruža priliku da promijenimo način na koji gledamo na slijepe i slabovidne osobe. Važno je razumjeti njihove potrebe, pružiti podršku i osigurati da naše društvo bude pristupačno za sve.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content