Sedamdeset godina Udruge

27.05.2023. | Vijesti

Sedamdeset godina neprekidnog postojanja i rada. Bez prekida u vrijeme ekonomskih kriza, u vrijeme rata, pa ni u vrijeme nedavne pandemije.
 

70-god-usskz-3
Slijepi i slabovidni građani na području današnje županije šibensko-kninske vlastitu udrugu osnovali su sada već davne 1951. godine, a istu registrirali 1953. godine.

 

Naravno, u početku djelovanja sva problematika oko slijepih i slabovidnih bila je novost za sve one koji su se uhvatili u koštac s njom. Informacije zasigurno nisu bile dostupne kao danas, ali koristila su se tuđa iskustva, prvenstveno naaše krovne udruge Hrvatskog saveza slijepih, osnovanog nešto ranije. U početku je osnovni zadatak bio prikupiti podatke o slijepim i slabovidnim osobama s našeg područja, pružiti im svu moguću pomoć i naravno, učlaniti ih u našu udrugu i to na način da što više budu aktivni članovi udruge.

 


U ono doba bilo je daleko više mladih članova udruge koji završavaju školovanje u ustanovama specijaliziranim za odogoj i obrazovanje upravo slijepih i slabovidnih te se isti gotovo odmah nakon školovanja zapošljavaju na radnim mjestima, u pravilu telefonista ili fizioterapeuta. Očito drastično drugačija situacija od naše današnje.

 

Danas pretežiti dio članstva čini populacija starije životne dobi te i aktivnosti udruge i današnji projekti moraju biti prilagođeni upravo njima. Drago nam je da nema puno mladih osoba u statusu slijepih, ali nije nam nimalo drago ako oni postoje, ali iz nekih svojih osobnih razloga, nisu članovi udruge. Naime smatramo da sljepoća nije nimalo lak životni problem, ali uvjereni smo da probleme možemo daleko lakše rješiti zajedno.
Udruga pokriva područje čitave naše županije i dans broji oko 130 članova.

 

usskz-70-1

 

U početku djelovanja udruge Brajevo pismo bilo je osnov pismenosti slijepih, na radnom mjestu, u stjecanju informacija i merđusobnoj korespodenciji. Danas, dolaskom novih tehnologija i tehnoloških dostignuća i za slijepe situacija postaje komodnija: lakše je ujključiti govornu jedinicu ili zvučnu knjigu. I tu udruga ima svoju ulogu u pomoći pri nabavci potrebne opreme ili obuci u radu s istom.
Unatoč tome što smo u 21. stoljeću, svjedoci smo da se slijepe osobe još uvijek suočavaju s velikim izazovima kada je riječ o njihovu položaju u društvu. Njihov fizički invaliditet često postaje i društvena barijera, što ih dovodi u položaj potencijalne diskriminacije i socijalne isključenosti. Stoga i danas ističemo da postoje određene prepreke s kojima se slijepi susreću u svakodnevnom životu. Ali moramo biti pošteni pa primjetiti da se u zadnje vrijeme događaju pomaci nabolje, što možemo neskromno pripisati i kao uspjeh naše udruge, jer sve ono što radimu u udruzi želimo pokazati u javnosti, baš zato da bismo i dalje senzibilizirali sve članove naše društvene zajednice glede problema ove naše populacije.
Gledajući unatrag, usprkos mnogobrojnim problemima, smatramo da je dosadašnji rad udruge bio uspješan i da na njega možemo biti ponosni.

 

O radu i aktivnostima udruge moglo bi se nadugo i naširoko još pričati, ali smatramo da je svima vama, kao i bilo kome tko je zainteresiran za naše djelovanje mnogo toga poznato, a uz to uvijek smo otvoreni za sve potrebne informacije i suradnju.

 

Stoga, obzirom na proteklo dugogodišnje razdoblje, mi ne sumnjamo i u uspješan budući rad naše udruge, te vam još jednom zahvaljujemo na podršci koju nam dajete, a koja nam mnogo znači.

 

Ova prilika iskorištena je i za dodjelu plaketa i zahvalnica našim članovima i suradnicima.

 

FOTO GALERIJA

OSTALE NOVOSTI
Skip to content