Dan bijelog štapa i oko njega

22.10.2019. | Vijesti

I ove godine obilježili smo Dan bijelog štapa, bijelog štapa kao obilježja slijepih osoba,15. listopada, koji se smatra međunarodnim danom slijepih i slabovidnih.
IF
Ove godine par dana prije Dana bijelog štapa iskoristili smo priliku za odlazak, zajedno s našim prijateljima, na jedan lijep i ugodan, a prije svega poučan izlet. Naime, u sklopu projekta KULTAJMO u Šibeniku, kojeg projekta je nositelj Muzej grada Šibenika, a naša udruga je partner na projektu, u subotu 12. listopada, obišli smo arheološki lokalitet Bribirska glavica nedaleko Skradina, kao i sam grad Skradin, sve u pratnji arheologa gosp. Tonija Brajkovića. Uz druženje i cjelodnevni boravak u prirodi, ponešto smo naučili o našem zavičaju.
Bribir (lat. Varvaria) je naselje u Hrvatskoj, u sastavu upravnog područja grada Skradina. Područje Bribira je bilo naseljeno od davne prošlosti, a osobito je znamenito kao sjedište bribirskih knezova i bribirske županije.


Sam grad Skradin je grad iznimno duge i bogate povijesti koja se sustavnije, na osnovi arheoloških nalaza i povijesnih izvora, može pratiti od pretpovijesnog željeznog i liburnskog doba, potom rimskog do značajnijeg srednjovjekovnog hrvatskog razdoblja, posebice obilježenog bribirskim knezovima Šubićima. Iza toga je u vlasti djelomično Venecije, Turaka i ponovno Venecije do 1797. godine. Današnji grad nastao je pretežno krajem 18. i u 19. stoljeću Živimo u iščekivanju novog izleta krajem listopada na lokalitetima Srima i Danilo.
Na sam Dan bijelog štapa izišlo smo iz Udruge i posvetili se našim najmladim prijateljima, svjesni da nas oni najpozornije slušaju uz iskrenu i stvarnu zainteresiranost za naše probleme i naš nacin života.

Prvo smo posjetili djecji vrtic “Kucica”, a zatim i Osnovnu katolicku školu, u Šibeniku. U školi smo ovaj put zajedno i ravnopravno s djecom u IV. razredu sudjelovali na nastavi na satovima matematike, hrvatskog i likovnog, što je za nas postarije bilo malo i naporno, ali znajući da smo tu zbog djece, isplatilo se.
Bliži nam se i Sveta Luca, bit će druženja,

 

OSTALE NOVOSTI
Skip to content