Izložba za sva osjetila: Likovno djelo u percepciji slijepih osoba

16.02.2017. | Vijesti

U petak, 10 veljače, u 19 sati u Muzeju grada Šibenika otvorena je zanimljiva izložba „Likovno djelo u percepciji slijepih osoba“ akademske kiparice Ivone Biočić Mandić, koja se od 1992. g. bavi istraživanjem osjetila i taktilne percepcije umjetnosti, u sklopu koje izložbe je prikazan i autoričin dokumentarni film „Dodir stopala, dodir ruke“. U fokusu izložbe su osjetila, a posjetitelji su mogli doživjeti umjetnost na malo drugačiji način.

Likovno djelo u percepciji slijepih osoba je ambijentalna i eksperimentalna izložba taktilnog, olfaktivnog, auditivnog i vizualnog karaktera. Namijenjena je slijepim, slabovidnim i videćim osobama

Nekolicina videćih osoba percipirala je izložbu s povezom preko očiju i ovo iskustvo opisuju kao nešto uistinu posebno.

Na otvaranju izložbe, među ostalima. bili su prisutni i članovi naše udruge, kao i gosti iz udruge slijepih iz Zadra, što je očito mnogo značilo i samoj autorici.

U okviru izložbe organizirana je i radionica za djecu koju je vodila autorica izložbe Ivana Biočić Mandić. Radionica je održana u subotu 11. veljače. Radionica je namijenjena djeci od 10 do 14 godina, i to djeci koja vide, ali i slijepoj te slabovidnoj djeci, koja su zajedno s autoricom taktilno istraživala i naslijepo modelirala.

Ovakvih događaja trbalo bi biti više, ali općenito trebalo bi poraditi na tome da se javnost osvijesti po pitanju slijepih osoba kao i o tome kako one žive, s kojim problemima se susreću i na koji način im se najbolje može pomoći.

Posjetite izložbu do 5. ožujka.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content