Održana završna konferencija projekta „Tvoja ruka vodi me“

30.04.2019. | Vijesti

Udruga slijepih Županije Šibensko – kninske osigurala je pružanje usluge videćeg pratitelja 14 slijepih osoba s područja Šibensko – kninske županije. Osam, od ukupnog broja korisnika, su osobe starije od 54 godine, a 4 njih je s područja posebne državne skrbi.
.
konferencija

Također, projektom je zaposlena jedna osoba koja je, prema evidencija na HZZ, bila nezaposlena, a pokazala je najveću razinu motiviranosti za pružanje usluge videćeg pratitelja. Zaposlenoj osobi omogućena je edukacija za videćeg pratitelja koja će biti od dugotrajne koristi za zaposlenika, ali i za samu udrugu. Zaposlenik je na edukaciji stekao znanja o osnovnim principima pružanja usluge videćeg pratitelja, pravima i obvezama videćeg pratitelja, specifičnosti invaliditeta potpune i djelomične sljepoće, ulogama i zadacima te načinima komunikacije pratitelja s korisnicima, mobilnost, osnove prve pomoći, etičkom kodeksu i sl.

.

Pružanjem usluge videćeg pratitelja slijepe osobe su, osim svakodnevnih aktivnosti, aktivno sudjelovale i u drugim društvenim aktivnostima (npr. radionice, predavanja, sudjelovanje na društvenim događajima i sl.) čime je ostvareno socijalno uključivanje korisnika u aktivni život društvene zajednice. Projektni tim je putem letaka i info pultova informirao 1.500 građana, kojima su podijeljeni letci, o pružanju usluge videćeg pratitelja, te su osim svoje vidljivosti u zajednici za budući rad, doprinijeli i prepoznavanju mogućnosti invalidnih osoba od strane zajednice tj. što sve one mogu učiniti za svoju okolinu.
Završna konferencija održana je dana 21. Ožujka ove godine.

.

Ovim je završena samo I. faza projekta, ali na svu sreću, projekt ide dalje.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content