Pogled s tvrđave Barone

24.03.2016. | Vijesti

Nakon dugih porođajnih muka, ostvarena je još jedna želja mnogih šibenčana (mada uvijek postoje oni koji misle da može drukčije i bolje) restaurirana je i revitalizirana još jedna fortifikacijska utvrda u Šibeniku, nakon tvrđave Sv. Mihovila, koja je po svojoj, ovaj put kulturološkoj, ulozi ponovno ušla u povijest, došla je na red i tvrđava Barone.

Tvrđava Barone, zahvaljujući istaknutom položaju na brdu Šubićevac iznad Šibenika, pojam je idealnog vidikovca. Unošenjem novih sadržaja, u skladu s dostignućima suvremene tehnologije, postala je i značajan kulturno-ugostiteljski centar u samom gradu Šibeniku.

barone2
U fazi završnog uređenja tvrđave Barone pojavili smo se kao inicijatori da sam prostor tvrđave, kao i sadržaji na tvrđavi, budu uređani i opremljeni na način da mogu zadovoljiti i potrebe osoba s invaliditetom, među ostalim i slijepih i slabovidnih. Inzistiramo tako na postavljanju svih grafičkih oznaka na braillovu pismu, gdje god je to moguće, postavljanju taktilnih ploča (ploča navođenja i ploča upozorenja), kao i postavljanju prikladnih taktilnih mapa s prikazom užeg i šireg okruženja same tvrđave. Zaživjela je već i ideja prilagodbe slijepima i sadržaja virtualne stvarnosti.

Obzirom da su odnedavno svi fortifikacijski objekti u Šibeniku dani na upravljanje jedinstvenoj ustanovi, olakšana nam je time suradnja s njima i ostvarenje ideje da se ovakvi sadržaji postave i na svim ostalim tvrđavama. Smatramo da na taj način sudjelujemo u poboljšanju turističke ponude našeg kraja, u približa-vanju ovog dijela povijesne baštine ne samo nama domaćim slijepima, nego i svim slijepim turistima kojih je svakim danom sve više.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content