Šibensko-kninska županija donirala pomagala Udruzi

19.01.2021. | Vijesti

Pomagala za slijepe i slabovidne osobe, u vrijednosti nešto većoj od 30 tisuća, županijskoj Udruzi slijepih donirala je Šibensko-kninska županija. Tim povodom u petak, 15. siječnja, župan Goran Pauk sa suradnicima posjetio je našu Udrugu. Sredstva za pomagala osigurana su provedbom europskog projekta „Učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga primarne zdravstvene zaštite na području Šibensko-kninske županije“.

 

Radi se o projektu kojeg je provodila Županija. Vrijednosti mu je bila oko 7,5 milijuna kuna od kojih je oko 5,8 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, a ostalo je učešće Županije. U okviru tog projekta dosta je napravljeno u cilju poboljšanja usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nabavkom dijagnostičke i druge opreme kako bi se smanjio pritisak na bolnički sustav. U okviru projekta napravljen je jedan iskorak, a to je donacija pomagala za Udrugu slijepih. Ona promiče prava slijepih i slabovidnih osoba na dostojanstven život i učešće u društvenoj zajednici po svim osnovama. Županija njezin rad podržava i pomaže, svake godine osigurava određena sredstva u proračunu za njezin rad.

 

 

Zahvaljujući na donaciji, predsjednik Udruge Joso Bagić i tajnik Udruge Darko Juras, zahvalili su se i na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji sa Županijom, Ovdje se radi o uporabnim predmetima koji slijepoj i slabovidnoj osobi trebaju u svakodnevnom životu. Svaki od ovih predmeta ima zvučni signal ili je taktilni. Među ostalim, tu su govorni tlakomjeri, termometri, toplomjeri, zvučni privjesci za ključeve koji slijepoj osobi daju potrebnu informaciju. Tu su i razne taktilne društvene igre s kojim se može služiti slijepa i slabovidna osoba, što znači da dodirom prstiju može dobiti sve informacije o igri, a koje videća osoba dobiva gledajući. Sve su to stvari koje su u današnje doba neophodne da bi slijepa i slabovidna osoba mogla biti ravnopravna sa svima ostalima, odnosno da bi mogla funkcionirati na način na koji funkcionira svaka videća osoba.

 

Sva tehnološka dostignuća danas postoje, ali naša populacija ih sebi baš i ne može priuštiti, jer su doista skupa. Primjerice, osobnu vagu ljudi koji nemaju problema sa sljepoćom, mogu danas na akciji u trgovačkom centru kupiti za 50 kuna. Slijepa osoba za osobnu govornu vagu na hrvatskom jeziku platit će između 800 i 1000 kuna, a tako je i sa svim ostalim uporabnim predmetima. Malo tko od naših članova sebi može priuštiti kupnju predmeta koje nam je donirala Županija i na tomu im veliko hvala.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content