Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka, da ili ne?

29.09.2017. | Vijesti

U srijedu, 20. rujna, u gradskoj knjižnici u Šibeniku, na inicijativu pročelnice HZZO-a – Područne službe Šibenik, gđe. Anite Škugor Kodžoman, organiziran je okrugli stol na temu: Pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u šibensko-kninskoj županiji.

 

 

O svojim iskustvima s (ne)pristupačnim javnim prostorima i institucijama govorili su predstavnici udruga Aurora, udruga Kamenčići, Udruge slijepih šibensko-kninske županije i udruge “Sveti Bartolomej” iz Knina.

 

Josip Blažević iz kninske Udruge osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej“ upoznao je nazočne s propisima koji se odnose na ovu materiju: Konvencijom UN-a za osobe s invaliditetom, Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007 do 2015 godine, kao i Noom Nacionalnom strategijom od 2017. do 2020. godine i Poveljom pristupačnosti. Upoznao je sve prisutne s ovom problematikom na terenu jer je na tom području aktivan već dugi niz godina.

 

 

Došli smo do zaključka da treba čim prije izraditi odgovarajuću Strategiju naše županije te iznaći rješenje kako da invalidne osobe budu uključene u izradu i kontrolu budućih projekata koje trebaju sadržavati elemente pristupačnosti.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content