UNESCO4ALL: ‘Uz pomoć suvremene tehnologije osobama s invaliditetom omogućuje se da se upoznaju s najvažnijom duhovnom baštinom čovječanstva’

23.02.2021. | Vijesti

‘Riječ je o projektu UNESCO4ALL koji je vezan uz osobe s invaliditetom, kojima se uz pomoć suvremene tehnologije omogućuje da se upoznaju s najvažnijom duhovnom baštinom čovječanstva’ – kazala je Ileana Kurtović predstavljajući u subotu ujutro projekt u šibenskoj Civitas Sacri, interpretacijskom centru Katedrale Svetog Jakova, koja je i sama UNESCOV spomenik.

 

 

Uz pomoć NFC tehnologije, digitalne aplikacije i pametnog telefona te posebnih panela pripadajući prsten se pretvara u osobnog asistenta slijepih i slabovidnih osoba, kojima najprije glasom tumači sve o umjetnini, odnosno izlošku koji se nalazi pred njima. A onda im omogućuje da sve ono o čemu im priča istodobno dotaknu i opipaju prstima maketu, odnosno taktilnu mapu, rukom ‘vide’ kupolu i ‘krov’ katedrale Svetog Jakova, njezin portal i druge spomeničke detalje. Riječ je o velikom europskom pilot projektu koji je postavljen u četiri objekta – pored interpretacijskog centra Svetog Jakova, još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili u Bugarskoj.

 

 

Cilj svega je da se osobama oštećena vidi i(li) slijepima omogući da žive što je moguće više kao i svi drugi, pa su se s novom, jedinstvenom tehnologijom koja pomiče granice došli upoznati i članovi šibenske udruge slijepih.

 

 

Članovi Udruge su sutradan, u nedjelju, obišli i Tiflološki muzej u Zagrebu te se pobliže upoznali i s ostalim lokalitetima s projekta, kao i sa svim ostalim sadržajima u muzeju. Obzirom na situaciju s pandemijom i stalno prisute epidemiološke mjere, ovaj dio projekta uspješno je odrađen.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content