Uspješno dovršen projekt „KULTajmo u Šibeniku“ s konkretnim rezultatom

6.03.2020. | Vijesti

U petak, 28. veljače, u Muzeju grada Šibenika održana je završna aktivnost projekta „KULTajmo u Šibeniku: Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi“. Tom prilikom osobama s poteškoćama vida i sluha izložbom taktilnih eksponata omogućen je posjet dijelu stalnog postava Muzeja.

Projekt „KULTajmo u Šibeniku“ vrijedan je  797.757 kuna i financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Muzej grada Šibenika u partnerstvu s Gradom Šibenikom, Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije, udrugom Mladi u EU te Fotoklubom Šibenik.

Šest predmeta iz muzejskog stalnog postava su od sada dostupni posjetiteljima koji ne vide. Nije riječ o izvornim eksponatima, nego o njihovoj replici izrađenoj u plastici 3D printerom. Šibenski muzej ovim sadržajem dobio je veliki plus koji neće proći nezamijećeno, pogotovo ljeti, kada dođu turisti, među njima i oni koji da bi nešto mogli vidjeli, moraju to i dataknuti. U sklopu projekta, između ostalih aktivnosti, u šibenskom Muzeju postavljene su tri indukcijske petlje za osobe s poteškoćama sluha, na šest arheoloških nalazišta u županiji postavljenje su taktilne table prilagođene slijepim osobama, a organizirana su i dva izleta arheološkim lokalitetima za slijepe i slabovidne osobe.
Taktilna izložba za slijepe ujedno je finale projekta ‘KULTajmo u Šibeniku’ kojim je Muzej grada Šibenika nastojao građane s poteškoćama vida i sluha uključiti u svoje aktivnosti. Aktivnosti projekta Kultajmo tako su postale uvod u projekt ‘Muzej za sve’ kojim će se i dalje raditi na prilagodbi stalnog muzejskog postava za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe, ali i ostale građane iz ranjivih skupina društva. Nadamo se razvoju i daljnjih aktivnosti kojima će Muzej grada Šibenika zaista postati muzej otvoren svima.

OSTALE NOVOSTI
Skip to content